You can’t always get what you want
You can’t always get what you want
You can’t always get what you wantBut if you try sometime
You just might findYou get what you need!
Vroeger hoorde ik alleen de eerste zin…en die maakte me soms zo boos!
Hoe kon ik accepteren dat sommige mensen meer kregen uit het leven en anderen zoveel tegenslag hadden? Meer vrienden, meer rijkdom, leukere ouders, meer vakantie, langere benen, een gezonder lijf. Geen armoede, geweld, ziekte, dood…
Yoga als levensstijl, hoe kan dat een verschil maken?
En wat moet je daarvoor doen?
Alles wat je meemaakt maakt een indruk. En daar heb je soms last van. Al die indrukken raken verweven met elkaar tot grote brede snelwegen van zien, voelen, denken en handelen. Als je interne wereld alleen nog maar uit snelwegen bestaat mis je heel veel moois, dat is niet zo moeilijk om je voor te stellen. Yoga nodigt je uit om terug naar het geitenpaadje te keren. Waar alles trager, schoner, echter en natuurlijker is.
Yogic lifestyle
De yogische lifestyle begint bij vertragen en observeren. Door te vertragen zie en voel je veel beter wat er gebeurt en hoe. Je krijgt dan van jezelf de tijd en de mogelijkheid om in te grijpen en bij te sturen.
Hoe begin je? Je kunt starten door yogalessen te nemen. De oefeningen die je leert zijn goed voor lichaam en geest. Je wordt geestelijk en lichamelijk sterker, veerkrachtiger en gezonder.
Wat moet je ervoor doen? Elke dag verschijnen, niet noodzakelijk op je mat, zonder verwachtingen over hoe het zal gaan of hoe het zou moeten gaan. Niet geloven in de labels, ideeën en overtuigingen waar je je nu aan verbindt zoals: ‘ik ben stijf’ of ‘ik ben te oud, te ziek, te geblesseerd’ en in het proces nieuwe perspectieven ontdekken van waaruit je jezelf ook kunt bekijken. Yoga is een levensstijl en geen oefenprogramma, maar yoga kent ook geen oordeel over de mensen die het enkel daarvoor wensen te gebruiken.
Door yoga ontdek je misschien dat die ideeën en gedachten in je hoofd maar gedachten zijn. Kan ik niet, mag ik niet, durf ik niet, moet ik, mag ik, wil ik…
Zijn ze wel waar? 100%? Zo ja, bewijs het. Zo nee, dan is er het gaatje van de twijfel. Twijfel aan die ene ondermijnende gedachte die jou zo in zijn greep houdt, op de plaats waar je nu bent en waar je niet meer wil zijn. Dat is het startpunt van een verbeterde levensstijl. Je doet het niet omdat iemand die er goed uitziet het zegt. Het is een nieuw begin, geboren uit jouw nieuw inzicht en persoonlijke behoefte.
AAN-knop
Veranderen doe je best van binnenuit maar de fysieke houdingen en ademhalingsoefeningen uit de yoga kunnen je wel helpen het systeem in gang te zetten (spierstelsel (het hart is ook een spier), hormonaal stelsel, zenuwstelsel, spijsverteringsstelsel, ademhaling). Het is een heel herkenbaar fenomeen: na lange tijd uit je zetel komen, stijf en lui, en dan na een half uurtje bewegen merk je plots dat het een beetje beter geolied voelt. Je bent ‘erdoor’. Je AAN- knop gaat branden. De knop naar de ware motivatie, die diep uit jezelf komt en altijd gericht is op het vinden van: meer ruimte, meer liefde, voor jezelf en tenslotte ook voor anderen.
Yoga gaat dus ook over jezelf verbinden met iets groters dan jezelf. Die connectie ligt diep in ons allemaal verscholen en is voor iedereen toegankelijk. De juiste dingen doen en andere dingen laten, zo verkrijg je toegang.
Een fysieke oefening is een uitnodiging om tot gesprek met jezelf te komen en de vragen en twijfels toe te laten. Door je te verbinden met specifieke kwaliteiten (in een fysieke houding maar ook d.m.v. mindfulness oefeningen) komen de juiste vragen vanzelf op. Kan ik, mag ik, durf ik? Zo niet? Wat heb je nodig? Zo ja? In welke mate?
Jij, aandacht, zonder verwachtingen en zonder geweld.
Bedenk eens even het volgende: elke relatie gedijt erbij, dus zeker ook de relatie met jezelf! Jij voelt het, jij beleeft het, alleen jij weet echt wat goed voelt voor jou en wanneer.
Waar wacht je nog op?
Deze blog is geschreven door Esther Verwoord. Esther is lesgever voor Yoga Diest. Zij gebruikt yoga ook als therapie, zowel op mentaal, emotioneel als fysiek vlak, in haar praktijk Dharmahart Yoga. Daarnaast is zij MatriXpractitioner (zeer krachtige methode voor het ontladen en verwerken van negatieve ervaringen) en samen met partner Bart Vanderbruggen initiatiefnemer van Yogic, een kanaal in oprichting, dat kennis wenst te verspreiden over de voordelen van een yogische levensstijl en hoe je daarmee start ‘from scratch’.
Voor individuele afspraken is Esther te vinden in Testelt, praktijkruimte Rode68 en elke dinsdag in groepspraktijk In Harmonie, Overstraat 2 in Diest.
Kijk voor meer info op www.dharmahart.com