Randolf Smeets
muziektherapeut
aanwezig op woensdag (vanaf 13.00) en zaterdagmorgen
Sinds 2009 werkzaam als muziektherapeut
Mijn naam is Randolf Smeets. Oorspronkelijk geboren in Nederland, maar sinds een aantal jaren woonachtig met mijn partner Joke en twee energieke kinderen, Sverre en Jivana, in Tessenderlo. In 2009 ben ik mijn eigen praktijk De Muziekkameleon begonnen. Al elf jaar lang breng ik muziektherapie, muziekbegeleiding en workshops aan huis. Dit zet ik nu voort bij In Harmonie. Ik hoop veel mensen te kunnen bereiken met muziek(therapie).
De kracht van muziek
Tijdens een jaar backpacken in Australië drong het diep tot me door: muziek is mijn passie en ik wil graag met mensen werken. Eenmaal thuisgekomen ontdekte ik de opleiding creatieve therapie. Deze opleiding was een openbaring voor mij. De switch van een technische carrière naar een leven als therapeut was een feit.
Ik wilde graag met kinderen werken. Maar mijn eerste werkervaring was met dementerende mensen. Dat beviel me goed. Eén specifieke beleving deed me helemaal beseffen waarom ik dit werk wilde doen. Er was een dame die stervende was en niet meer praatte. Toen ik muziek voor haar speelde, kon ze plots wel op mijn vragen antwoorden. Tijdens een volgende sessie was haar dochter er bij. Ze konden terug communiceren met elkaar. Hét moment waarop ik besefte wat ik met muziek kon bereiken.
Voor kinderen, volwassenen en ouderen
Na mijn opleiding ben ik vrij snel als zelfstandig muziektherapeut gestart. Er waren weinig vacatures en ik wilde aan de slag. Ik begon met het aanbieden van aangepaste muzieklessen. Speciaal voor kinderen en jongeren die geen aansluiting vonden in het reguliere muziekonderwijs.
Daarnaast heb ik als muziektherapeut gewerkt met jongeren met ADHD en autisme spectrum stoornis, volwassenen met NAH, revalidatie, ouderen met behoefte aan psychosociale en palliatieve ondersteuning en dementie. Met deze laatste doelgroep werk ik parttime in verzorgingshuis De Beyart in Maastricht.
Als zelfstandige werk(te) ik regelmatig samen met organisaties als PSW, Echt (muziektherapie bij kinderen), Stichting Papageno, Laren (muziektherapie met autistische kinderen), project Safe and Sound, Heerlen (muziektherapie bij dementerenden), Care4Kidz, Geleen (aangepaste begeleiding aan kinderen en jongeren), Stichting MEE, Heerlen (workshops), Somnium, Heerlen (muziektherapie met drop-out jongeren), Pallium Portam, Maastricht (muziektherapie bij ouderenzorg), Ruggesteun, Heerlen (workshops).
Wat kan muziektherapie betekenen voor jou?
In muziektherapie vind ik het contact het belangrijkste. Ik probeer me als muziektherapeut zo veel mogelijk af te stemmen op de cliënt. Aansluiting is voor mij het sleutelwoord.
Muziek is voor iedereen iets persoonlijks. Iedereen heeft een eigen muzieksmaak. En iedereen kan muziek maken. Je hoeft geen muziekles te hebben gehad om muziektherapie te kunnen volgen. Zelfs als je denkt dat je niet-muzikaal bent is er veel te bereiken.
De basis leer je snel van het instrument waarmee we aan de slag gaan. Dit kan zelfs je stem zijn. Het voornaamste is dat je er op je eigen wijze een weg in vindt. Dit is ook het belangrijkste wat ik je te bieden heb: eigenheid. Op je eigen manier met muziek, en uiteindelijk met jezelf, aan de slag gaan.
Of je nu houdt van je lekker uitleven op de djembé, of de wens om een eigen liedje maken, of je wilt leren (bas)gitaar spelen maar wilt geen noten leren, ontspanning zoeken in muziek. Het kan allemaal en ik bied je graag mijn hulp erbij aan. Allereerst kijken we naar je behoefte(n) en wat je wilt bereiken in de therapie. Als je niet goed met woorden bent of minder behoefte hebt om over je thema/probleem te praten dan is muziektherapie een duidelijke optie. De mogelijkheden zijn heel breed en vooral persoonlijk.
Hulp bij stress, verwerking, assertiviteit, NAH,…
Met de volgende problematieken en thema’s heb ik ervaring en kan ik je verder helpen:
- ADHD/ ADD
- autisme spectrum stoornis (ASS)
- dementie/ palliatieve ondersteuning
- NAH (niet aangeboren hersenletsel)
- stressreductie/ zoeken naar ontspanning
- revalidatie/ leren omgaan met lichamelijke beperking
- onrust, stress, oververmoeidheid
- acceptatie problematieken
- zoeken naar je eigen identiteit/ zelfactualisatie
- verwerkingsproblematiek
- emotioneel evenwicht bereiken
- grenzen leren trekken
- …
Resultaten van muziektherapie
Het muziektherapeutische werken kan je veel opleveren. Omdat je op een non-verbale manier aan de slag gaat is over je “probleem” praten niet het voornaamste, er op een muzikale wijze mee aan de slag gaan des te meer. Het werken aan een eigen liedtekst kan bijvoorbeeld een verwerkingsproblematiek verhelderen. Het gestructureerd aanbieden van verschillende muzikale speelvormen kan je houvast bieden om in het dagelijks leven zaken beter aan te kunnen. Door middel van het zingen van liederen die je vroeger hebt geleerd kan je je verbaal beter uiten. Door het luisteren naar diep ontspannende muziek vind je opnieuw rust en balans om de chaos in het leven beter aan te kunnen. Door samen muziek te maken leer je om beter in het contact én in het moment te zijn. Bovenstaande, en nog veel meer, zijn allemaal resultaten die te bekomen zijn met muziektherapie.
Ik hoor jou in harmonie.
Randolf Smeets – gediplomeerd en geregistreerd muziektherapeut
Aangesloten bij BVC-ABAT (Belgische Vereniging voor Creatieve Therapie)
- 0472/ 79 58 06
- randolf.smeets@hotmail.com
- www.demuziekkameleon.be (praktijk)
- @randolfsmeets6437/videos
- @muziekkameleon
- @muziekkameleon