Je bekijkt nu Pilgebruik, niet zo onschuldig als het lijkt?

Pilgebruik, niet zo onschuldig als het lijkt?

Door de komst van anticonceptie en andere voorbehoedsmiddelen hebben vrouwen meer  vrijheid verworven om zelf de geboorteregeling te bepalen. Er is minder angst om ongewenst zwanger te worden en er kan voluit genoten worden van intiem contact. Wat vaak niet geweten is, is dat het pilgebruik verstorende effecten teweeg kan brengen op onze hormonale cyclus, gezondheid en ons welbevinden. In deze blog geeft vrouwencoach Sarah toelichting over wat er allemaal in de pil verwerkt wordt, wat de neveneffecten op termijn zijn en welke  keuzes je zelf kan maken.

Wat moet je weten als je de pil slikt?

De pil bevat voornamelijk synthetisch progestageen dat vaak verward wordt met progesteron. Progesteron wordt door het vrouwelijke lichaam voornamelijk aangemaakt in de eierstokken, heeft een invloed op het uitlokken van een eisprong en maakt het baarmoederslijmvlies klaar voor de nakende zwangerschap.

Progestageen daarentegen heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies, waardoor een kunstmatige menstruatie wordt uitgelokt. Het heeft verder een tegenovergestelde werking ten aanzien van progesteron. Progestagenen worden ook verwerkt in het Mirena spiraal en de Morning after pil.

In onderstaand schema krijg je een overzicht van de effecten van beide hormonen.

Progesteron Progestageen
beschermt hart & vaten
veroorzaakt hoge bloeddruk
stimuleert haargroei
veroorzaakt haarverlies
bevordert slaap en goed humeur
kan leiden tot rusteloosheid en somberheid
helpt borstkanker te voorkomen
verhoogt de kans op borstkanker
voorkomt gewichtstoename
bevordert gewichtstoename
bevordert de werking van schildklier
vertraagt de werking van schildklier
geen effect op bloedstolling
gevaar voor trombose en embolie/ verstoort het vetmetabolisme
normale vochthuishouding
verhoogt vochtophoping thv enkels en benen

Door de inname van de pil wordt de aanmaak van lichaamseigen geslachts-hormonen volledig platgelegd. De hersenen en de eierstokken communiceren totaal niet meer met elkaar en de natuurlijke lichaamsbalans wordt in de war gestuurd.

Dit heeft tot gevolg dat sommige vrouwen zich minder prettig in hun vel voelen bij pilinname en volgende klachten kunnen opduiken:

  • libidoverlies
  • hoofdpijnen
  • angsten
  • paniekaanvallen
  • verminderde tolerantie om met stress om te gaan

Synthetische hormonen veranderen eveneens de eigen lichaamsgeur en hebben een invloed op ons reukvermogen waardoor we de geur van de eigen partner niet meer zo goed ruiken.

Wanneer de kinderwens zich aandient kan het lichaam lange tijd nodig hebben om opnieuw eigen geslachtshormonen aan te maken. Een zwangerschap laat daardoor langer op zich wachten.

Helemaal verontrustend is het feit dat de pil vaak wordt voorgeschreven aan jonge vrouwen  om symptomen als acné, pijnlijke of onregelmatige menstruatie te onderdrukken. In dat laatste geval is de kans groot dat er andere aandoeningen zoals PCOS (Polycysteus- ovarium syndroom) of endometriose aan de basis van de oorzaak ligt. Deze aandoeningen kunnen perfect met andere medicijnen en aanpassing van voeding en leefstijl verholpen worden.

 

Welke keuzes kan je zelf maken?

1)  Overweeg om over te stappen op een ander voorbehoedsmiddel. Praat erover met je gynaecoloog. Er komen steeds nieuwe alternatieven op de markt die veilig en de moeite waard zijn om uit te proberen. Vrouwen die al bevallen zijn, maar nog een kinderwens hebben, kunnen het koperspiraaltje overwegen. 

2)  Ook mannen kunnen een handje toesteken door een knipje te laten ondergaan ter hoogte van de zaadleiders. Sterilisatie bij de man is minder pijnlijk en gecompliceerd dan die bij de vrouw.

3)  Herken je meer dan vier klachten bij jezelf, dan loont het de moeite hierover een gesprek aan te gaan met een vrouwencoach om samen uit te zoeken welke acties of fysieke ondersteuning jou kunnen helpen.

4)  Vrouwen die zwanger wensen te worden maar kampen met een onregelmatige cyclus of het uitblijven van de menstruatie kunnen baat hebben om het Vitex Agnus Castus tinctuur (monnikspeper) een tijdje te nemen om de aanmaak van lichaamseigen progesteron te stimuleren. Praat erover met je vrouwencoach of gynaecoloog alvorens op eigen houtje te starten.

5)  Boek een afspraak bij je relaxatiecoach om relaxatietechnieken aan te leren die de doorstroming in het bekkengebied bevorderen. Dit is een absolute aanrader voor vrouwen die kampen met libidoverlies, zwanger wensen te worden of gewoon meer willen genieten van hun vrouwelijkheid.

6)  Stap over op het drinken van water in glazen flessen of natuurlijk gezuiverd water. Je zal gauw merken dat dit een wereld van verschil maakt. Je voorkomt zo dat je wordt blootgesteld aan synthetische hormonen uit gewoon drinkwater en plastiek flessen. 

Maak van jouw pilgebruik een geïnformeerde beslissing. Ook wat anticonceptie betreft is het belangrijk dat je zoekt naar een verhaal dat bij jou past. Durf daarom actief vragen te stellen en bewuste keuzes te maken. Veel succes!

* Geraadpleegde bronnen voor deze blog:

  • De seksuele geheimen van de vrouw – Mantak Chia
  • De kracht van vrouwelijke hormonen – Dr.Susanne Esche-Belke
  • Puur vrouw zijn – Anntje Peeters
  • Hormonenbalans – Ralph Moorman

Auteur van deze blog is vrouwen-en relaxatiecoach Sarah Bogaerts.   Sarahs aanbod is erop gericht vrouwen met stress en hormonale ongemakken terug op het  spoor te krijgen. Ze maakt hiervoor gebruik van zowel mentale als fysieke ondersteuning:  gesprekscoaching, relaxatie, voedings- en leefstijladvies, ondersteuning voor het lichaam met supplementen advies, hartcoherentie- en adem coaching.

Kennismaken met Sarah en haar aanpak kan o.a. tijdens haar workshop ‘Start to relax’