Sanne De Beukelaer
familiaal bemiddelaar - coach verbindende communicatie
Zoals Z. Bauman het zo mooi heeft verwoord: ‘We leven in vloeibare tijden’. Tijden waarin de onzekerheid zegeviert en structuur en vertrouwen ontbreken. Voor een groot deel van de mensen geeft dit extra uitdagingen. Zolang deze onzekere tijden aanhouden, leeft er een enorme nood aan verbinding en begrip.
Mijn vader vertelde mij ooit: “Dankzij jou, heb ik leren ruzie maken”. Dit klinkt misschien wat contradictorisch, maar ik geloof sterk dat het conflict aangaan, de eerste stap is naar het herstel. Zoeken naar wat mensen verbindt eerder dan wat ze verdeeld zit blijkbaar ergens ingebakken in mijn DNA. Toen ik in 2016 mijn basisopleiding bemiddeling volgde, voelde dit dan ook als thuiskomen.
Naast de basisopleiding bemiddeling volgde ik de specialisaties: familiale bemiddeling en bemiddeling bij levenseinde. Mijn achtergrond als gezinswetenschapper helpt mij om inzicht te hebben in hechtingsprocessen en familierelaties. Mijn achtergrond als sociologe helpt mij om alles in een bredere maatschappelijke context te plaatsen.
Aanbod
Familiale bemiddeling
Een gezin is continu in verandering, er vallen personen weg en er komen er anderen weer bij.
Je ziet je (groot)ouders/ (klein)kinderen plots veel minder. Wat er gebeurt in je eigen leven heeft invloed op de relatie met je ouders/opvoeders. Je ouders worden zorgbehoevend of vallen weg en je moet samen met je broer(s), zus(sen) regelingen treffen. Vroegere familieruzies hebben nog een nasleep op jouw generatie.
Dit alles kan spanningen, bezorgdheden en conflicten met zich meebrengen.
Valt het moeilijk om hier samen op eigen krachten uit te raken, dan kan bemiddeling een uitweg bieden.
Bemiddeling bij relatie transities
Wanneer mensen ervoor kiezen om niet langer samen door het leven te gaan, wil dit niet het einde van hun relatie betekenen. De verhouding verandert van partner naar ouder of ex-partner. Je thuis en omgeving zitten in een omwenteling. Rollen die duidelijk verdeeld waren komen plots onder spanning. Het is een relatie niet altijd evident om tot goede afspraken te komen, laat staan wanneer de relatie eindigt. Hoe behartig je de zorg voor je omgeving zonder jezelf uit het oog te verliezen of omgekeerd?
Als je merkt dat je samen afspraken wil maken bij de beëindiging van jullie relatie, maar ondanks de beste bedoelingen moeilijk tot een rustig gesprek komt, kan je bij mij terecht voor een bemiddeling.Ook bij vragen over het opstellen van een overeenkomst, ondersteun ik jullie naar gedragen afspraken.
Door inzicht te krijgen in verbindende communicatie en de onderlinge belangen, werken we samen constructief aan een gesprek in een veilig kader.
Bemiddeling bij levenseinde
Omgaan met sterven en met de dood, hoe doe je dat? Je neemt afscheid van je omgeving en van jezelf. Angst, onzekerheid, kwaadheid, kunnen je in conflict brengen met jezelf of je naasten. Onenigheid kan gaan over een keuze over het levenseinde. Maar ook bezorgdheden die in de loop van het leven zijn opgebouwd, kunnen bij een naderend levenseinde plots een scherp en dwingend karakter krijgen. Al deze conflicten tussen familie, de patiënt en zorgverleners, zorgen voor spanningen die het vreedzaam afscheid nemen bezwaren. Door bemiddeling komt er ruimte om opnieuw afspraken te maken met elkaar. Dit proces draagt ertoe bij dat de stervende op een vreedzame manier afscheid kan nemen. Het draagt ook positief bij aan de rouwverwerking van de nabestaanden.
Hieronder staan enkele voorbeelden van situaties waarbij u beroep kan doen op bemiddeling. Dit is geen beperkte lijst. Neem vrijblijvend contact met ons op om te bekijken of bemiddeling mogelijk is voor uw situatie:
- De zorg van een zorgbehoevend familielid is onevenwichtig
- Er is onenigheid bij het opstellen van een erfenis overeenkomst
- De meningen over een medische beslissing van het levenseinde (euthanasie, palliatieve sedatie, stopzetten van behandeling,…) lijken onverenigbaar
- De stervende wil onopgeloste conflicten uit het verleden met een familielid of vriend, graag uitklaren
- Conflict met verpleegkundigen of artsen over verleende zorg
- De familie raakt het niet eens over de organisatie van de uitvaart, de uitvoering van erfenis, zorg voor de achtergebleven partner,…
Verbindende communicatie
Wil je graag werken aan je communicatie-skills, maar zijn groep-sessies niet echt je ding, dan kan je bij mij terecht voor individuele begeleiding. Hier gaan we in op jouw specifieke vragen en noden. Neem vrijblijvend contact op om samen te bekijken wat wij in een individueel traject op maat voor jou kunnen betekenen.
- www.consonantbemiddeling.com
- consonantbemiddeling@gmail.com
- 0474 39 89 83