1. Zorg dat je alles hebt
Heb je het al meegemaakt dat je wil beginnen te studeren en dat je beseft dat je een deel van de nota’s niet hebt wegens ziekte, of dat je de hand-outs van de powerpointpresentatie niet hebt afgedrukt, of …
De tijd dat je enkel en alleen uit je boek moest studeren is voorbij. Voor je begint aan het studeren zorg je eerst dat je alles hebt: cursus, handboek, hand-outs van de powerpointpresentaties, nota’s, samenvattingen, mindmaps, …
Als je niet zeker weet wat er allemaal bij hoort, kan je op voorhand aan de leerkracht nog eens een overzicht vragen. Als je dit aan al je leerkrachten vraagt, krijg je een mooie oplijsting en vergeet je zeker geen informatie te studeren.
2. Begin op tijd!
Laat niet alles liggen tot op het laatste moment. Het is minder zwaar om iedere dag een uurtje te leren dan op het laatste moment een halve nacht door te moeten gaan. Bovendien onthoud je ook meer door herhaling. Je stresslevel gaat ook omlaag omdat je weet dat je al alles geleerd hebt voor het examen. De dag ervoor dient dan enkel om opnieuw alles te herhalen.
3. Plan concreet in wanneer je gaat leren
Maak gerust een heel duidelijke planning. Zet het in je agenda. De kans dat je effectief (op tijd) gaat beginnen, is veel groter wanneer je het heel concreet plant. Zet bijvoorbeeld in je agenda: zaterdag 18 mei van 10u tot 12u: studeren.
Als je weet dat je dit gemakkelijk naast je neer legt, bedenk dan op voorhand wat je van deze planning zou kunnen af houden. En bedenk daar dan natuurlijk ook oplossingen voor! Als je het nog concreter wil maken, kan je ook inplannen welke vakken of hoofdstukken je op dat moment wil leren.
4. Begrijp je alles?
Doordat je op tijd bent begonnen, heb je ook de kans om nog vragen te stellen aan de leerkracht of je medeleerlingen. Als je ontdekt dat er toch nog onderdelen van de leerstof zijn die je niet helemaal begrijpt, neem dan de mogelijkheid aan om hier extra uitleg rond te vragen.
Je kan iets pas echt studeren als je het begrijpt.
5. Leren maar!
Nu pas begin je aan het eigenlijke studeren.
Er zijn veel verschillende manieren van studeren. Sommigen leren luidop, anderen leren schriftelijk. Sommigen hebben volledige stilte nodig, anderen willen juist achtergrondgeluiden of muziek, … Leer op de manier die het beste bij jou past, maar wees natuurlijk wel eerlijk met jezelf. Als je merkt dat de muziek je toch afleidt, zet hem dan uit.
Lees in ieder geval steeds de titels zodat je weet waar het overgaat.
Woorden als ‘oorzaken’, ‘gevolgen’, ‘redenen’ zijn goede indicatoren om deze zeer goed te leren.
Maak oefeningen. Is de oefening gelukt? Prima, dan kan je door naar de volgende. Is de oefening niet gelukt? Ga dan na waar het fout liep en maak dezelfde oefening volledig opnieuw. Herhaal dit tot het wel lukt. Zorg dat je steeds begrijpt waarom je vast liep!
Probeer linken te leggen tussen de verschillende onderdelen van de leerstof of zoek (bij bijvoorbeeld geschiedenis) naar de rode draad in het verhaal. Voor de verschillende vakken bestaan verschillende aanbevolen studiemethodes. Wil je graag weten welke manier het beste bij jou past? Ontdek het samen met een leercoach.
6. Controleer jezelf
Wanneer weet je dat je voldoende hebt geleerd? Wanneer weet je dat je het kent? Niet gewoon wanneer de tijd om is. Veel leerlingen leren een bepaalde tijd en stoppen dan, want de ingeplande tijd is verstreken. Je weet pas echt zeker dat je het kent als je jezelf controleert. Hoe kan je dat doen?
- Door bijvoorbeeld jezelf vragen te stellen. Zeg je les op aan de hand van de mindmap die je eventueel hebt gemaakt en controleer daarna in je cursus of je alles hebt opgezegd. Je kan dit ook samen met je ouders, broer of zus doen.
- Laat je ondervragen.
- Stel een toets voor jezelf op, los deze op en verbeter hem.
Kan je alles oplossen of beantwoorden? Dan ken je het en kan je het loslaten om de volgende keer weer te herhalen.
7. Neem korte pauzes
Sommige leerlingen leren aan één stuk door omdat ze geen tijd (meer) denken te hebben voor een pauze. Toch is het wetenschappelijk bewezen dat pauzes het studeerproces bevorderen.
Na een ontspannende pauze kan je weer gemakkelijker leerstof opnemen. Je brein wordt immers ook moe. Weinig mensen kunnen uren achter elkaar zeer geconcentreerd blijven werken. Uiteindelijk verlies je evenveel of misschien zelfs meer tijd door concentratieverlies als door het nemen van pauzes.
De valkuil hierbij is natuurlijk wel dat je pauze te lang gaat duren. Ook hier geldt weer de tip om alles concreet te plannen. Zet het in je schema van hoe laat tot hoe laat je pauze neemt en houd je hier ook aan!
8. De kracht van herhalen
Hoe meer je je leerstof herhaalt, hoe beter je het gaat kennen. Deze herhaling gebeurt best met een paar dagen tussen. Je zal zien dat het steeds gemakkelijker gaat om het geleerde stuk te herhalen. Tegen je examen hoef je het enkel nog een laatste keer te herhalen en eventueel oefeningen te maken. Herinner: dit zorgt voor minder stress!
9. Eet gezond en zorg voor beweging
Gezond leven is altijd nodig, en zeker tijdens je studeerperiode en examens.
Zorg voor voldoende gevarieerde voeding en drink water. Energydrinks, snoep, fastfood en dergelijke zijn niet bevorderlijk voor het leerproces, ondanks dat het zo lekker (kan) zijn.
Studeren betekent vaak ook veel stil zitten. Probeer daarom tijdens de pauzes te bewegen. Ga wandelen, doe yoga-oefeningen, speel met de hond of speel een potje voetbal met je broer, … Er zijn genoeg mogelijkheden om actief te zijn. Bewegen bevordert ook het concentratievermogen.
10. Slaap genoeg
Ga op tijd slapen en leg je gsm in een andere kamer.
Pas als je een goede nachtrust hebt gehad kan je de volgende dag optimaal functioneren. Dit geldt ook voor het maken van examens. Want dat is eigenlijk toch ook een krachttoer op zichzelf! Ook om goed te slapen is gezonde voeding en voldoende beweging belangrijk.
Je hebt het al wel gemerkt: alles hangt samen. De rode draad: begin op tijd en zorg goed voor jezelf! Veel succes!
Deze blog werd geschreven door Ellen Leten van coachingspraktijk Accretio. Zij is er actief als jongeren-, leer- en autocoach.